Phaidon Press
Stratford, London

SugarhouseIsland_2CooperageYard_007

Client

Phaidon Press

Size

8,000 sq ft

Location

Stratford, London

Sector

Creative

Programme

19 weeks

Building with Stories

Copper Projects worked with Paolo Cossu Architects to deliver a full refurbishment for international publisher Phaidon Press's new headquarters in Stratford.

Our team started work on this Victorian print warehouse from a half-completed shell and core, delivering CAT B works, a new build extension, and a double-height, glazed atrium. We preserved the 140-year-old brick structure while implementing a new internal structure made from CLT and glulam.

Although smaller than their previous office, Phaidon Press still required flexibility for editorial desks and artwork stations. The first floor is a large flexible open-plan space with rows of Herman Miller workstations, Vitra ID Mesh chairs, and storage units lining the perimeter.

The ground floor serves as a public area with reception and 'internal street' where Phaidon's latest releases sit on full-height display bookcases. Public-facing cladding folds into a concertina, resembling folded paper.

Full-height glass doors open into meeting rooms containing Vitra Visavis chairs, Eames tables and Vitsoe 606 Universal Shelving systems. Bocci pendant lights made from sculptural, free-poured aluminium decorate the entrance and boardrooms.

Materials used include Fermacell cladding, ceramic tiling, vinyl flooring, glass curtain walling, and porcelain tiles to the roof deck.

Copper Projects delivered: 

  • Full access raised floors. 
  • Exposed ceilings. 
  • 'Internal street'. 
  • New lift installed. 
  • New screed and tiles finish to landlord areas. 
  • Unisex WCs with a wheelchair-accessible WC is on every floor. 
  • New M&E system including public health, air conditioning system, heat recovery ventilation, small power, LED lighting system, access control, fire alarm. 
  • Bespoke joinery for full wall shelving and storage.